Podloga ispod menija │ Danija

Prednosti Probiotskog u odnosu na klasičan kvasac

U pekarskoj industriji kvasac predstavlja jedan od osnovnih elemenata koja služi za podizanje testa i u kombinaciji sa brašnom, vodom i solju je osnovna supstanca za proizvodnju pekarskih proizvoda.

Kvasac je jednoćelijska gljivica koja pretvara skrob u šećer, a šećer u alkohol i ugljen-dioksid. Koristi se za alkoholno vrenje i podizanje testa. Poznato je da je čovek je koristio kvasac još iz vremena stare egipatske civilizacije za proizvodnju hleba i u ishrani a ta vrsta upotrebe se održala do današnjih dana.

U proizvodnji hleba ili nekog drugog pekarskog proizvoda korisiti se običan pekarski kvasac (Saharomices cerevisae) koga ima najviše na tržištu i u kombinaciji sa ostalim dodacima, aditivima, konzervansima i poboljšavačima ukusa stvara proizvod poželjan i primamljiv za upotrebu. Hleb izgleda vazdušast, rastresit, zlatne boje, primamljivog mirisa i ukusa. Međutim sa povećanjem svesti o zdravoj i kvalitetnoj ishrani došlo se do novih saznanja o negativnim posledicama koje nastaju u organizmu preteranom konzumacijom ovakvih vrsta proizvoda i činjenice da određena vrsta kvasca bolje i kvalitativnije utiče na naš organizam.

Sve žitarice (pšenica, raž, ovas, ječam) su sastavljene od skroba (složeni šećer), proteina (glutena, gliadina…) i minerala u kombinaciji sa običnim kvascem, aditivima i konzervansima izazivaju pad imuniteta, osećaj nadutosti, lošeg varenja, zatim bolesti tankog i debelog creva, razne alergije i pojavu šećerne bolesti.

Probiotski kvasac jedna kesica │ Fabrika pekarskih proizvoda Danija

To se sve dešava zbog skroba (složenog šećera) i proteina koji se nalaze u brašnu i naš organizam ulaže dosta energije da bi se razložili na proste šećere (pankreas luči insulin) a kao produkti se pojavljuju sekret u organizmu koji stvara pogodno tlo za razvoj patogenh bolesti. Sve to utiče jako loše na naše zdravlje i ljudi oboljevaju od raznih bolesti.

Korišćenjem probiotskog kvasca (mešavina mlečnokiselinskih probiotskih bakterija i divljih klvaščeva) tokom pripreme hleba i drugih pekarskih proizvoda u toku fermentacije (3-4 sati) i pečenja, dešavaju se procesi koji utiču da se skrob kao složen šećer razgradi na proste šećere (nije potrebno angažovanje pankresa), proteini dobijaju drugu laše usvojivu formu i nije potrebno angažovanje jetre i limfe.

Minerali koji su vezani fitinskim materijama se razlazu do lako usvojivog oblika. Na ovaj način hlaeb na bazi domaćeg kvasca poseduje nutritivno usvojive elemente, minerale, vitamine, proteine, proste šećere i antioksidante. Hleb ima specifinu aromu, miris i ukus, može trajati znatno duže bez kvarenja.

Takav proizvod je prilagođen ljudskom organizmu, ne izaziva nadutost, sekreciju i smanjuje mogućnost stvaranja patogena. Posebno je značajan za dijabetičare. Sličan probiotski kvasac se koristio pre više hiljada godina sve do savremene proizvodnje običnog pekarskog kvasca i široke primene u 20 veku.

Mi smo fabrika pekarskih proizvoda i vašem asortimanu možemo ponudi izuzetno zdrave,
tradicionalno kvalitetne i vrlo ukusne proizvode po proizvođačkim cenama.
Hajde da sarađujemo na obostrano zadovoljstvo i u korist krajnjih potrošača!

Danija LTD doo

Gornja Trnava bb,
18400 Prokuplje

Radno vreme

Ponedeljak – Subota
od 8:00 do 17:00

Telefoni

064 10 76 777 prodaja

Copyright 2021 Danija │Sva prava zadržana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *